Bengal | Istoricul rasei Bengal | FelisBengal®

Bengal | Dante of FelisBengal

Obținerea rasei Bengal/Bengaleze

Pisicile Bengaleze sunt cele mai fascinante si unice ca rasa, total diferite de celelalte rase de pisici.  Au caracterul, aspectul, miscările si inteligenta  pisicii leopard asiatice si natura blanda si iubitoare a unei pisici normale.

Pisicile bengaleze au fost obtinute prin hibridarea pisici leopard asiatic (Prionailurus Bengalensis)   cu pisici domestice, in prima faza American Shorthair, ulterior si cu pisici din alte rase cum ar fi Egyptian Mau.  In zilele noastre pentru revigorarea rasei si menținerea caracterelor se utilizează hibridarea pisicii leopard asiatice cu pisicile Bengal/Bengaleze.

Ca rezultat al hibridării se obtine prima generație numita F1 care sunt extreme de frumoase si in acelasi timp semi salbatice. Datorita fenomenului de heterozis care le conferă caractere cum ar fi talie mai mare a oricăruia dintre genitori sunt impresionante dar totuși sălbatice. Sunt numite pisici de fundatie utilizate doar de crescători in sensul de selecție a rasei.  Pisicile din generatia F1 femelele sunt fertile dar toți masculii sunt sterili.

Mascul bengal – Brown (black) spotted tabby SBT – Felisbengal Dante

Bengal | Dante of FelisBengal

Generația F2 – au in general un temperament mult mai apropiat de al pisicilor domestic e si sunt mai mici de talie decât F1. Sunt obtinute din încrucisarea dintre femela F1 si motan domestic sau din nou pisica leopard asiatica. Masculii obtinuti in urma incrucisării sunt si ei sterili.

Generația F3 – sunt si mai apropiate de pisici desi mențin si o parte din caracterele animalului salbatic. Masculii obtinuti sunt sterili.  F3 reprezintă ultima generație timpurie.

Nici o pisica din primele generatii (F1-F3) nu participa la expozitii  fiind strict pentru reproductie; masculii pot fi castrati si păstrati ca animale de companie desi sunt dificil de gestionat.

Pisici leopard | Silver male kitten | FelisBengal®

Ceea ce numim o pisica Bengal/Bengaleza  începe cu a 4 a generație cu hibridarea cu ALC. In aceasta generație masculii devin fertili.

Acestea  sunt considerate SBT ( stud book traditional – carte de origine traditionala) si pot participa la expozitii.

F-urile nu sunt intotdeauna usor de crescut deoarece comportamentul lor este imprevizibil. Ele au importanta in programele de selectie a rasei bengaleze pentru obtinerea unor exemplerare cat mai apropiate de standard. Indiferent de cat de departe sunt genitorii de F-uri daca ei sunt de calitate atunci se pot obtine pui care sa arate ca si F1, F2 dar care sa aiba un comportament si un temperament echilibrat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: