Forum

Notifications
Clear all

Istoricul rasei Pisica Bengaleza / Bengal

3 Posts
2 Users
0 Likes
3,159 Views
(@cipriana)
Active Member Admin
Joined: 8 ani ago
Posts: 13
Topic starter  

Obținerea rasei Bengal/Bengaleze

 Pisicile Bengaleze sunt cele mai fascinante si unice ca rasa, total diferite de celelalte rase de pisici.  Au caracterul, aspectul, mișcările si inteligenta  pisicii leopard asiatice si natura blânda si iubitoare a unei pisici normale.

Pisicile bengaleze au fost obținute prin hibridarea pisici leopard asiatic (Prionailurus Bengalensis)   cu pisici domestice, in prima faza American Shorthair, ulterior si cu pisici din alte rase cum ar fi Egyptian Mau.  In zilele noastre pentru revigorarea rasei si menținerea caracterelor se utilizează hibridarea pisicii leopard asiatice cu pisicile Bengal/Bengaleze. 

Ca rezultat al hibridării se obține prima generație numita F1 care sunt extreme de frumoase si in același timp semisălbatice. Datorita fenomenului de heterozis care le conferă caractere cum ar fi talie mai mare a oricăruia dintre genitori sunt impresionante dar totuși sălbatice. Sunt numite pisici de fundație utilizate doar de crescători in sensul de selecție a rasei.  Pisicile din generația F1 femelele sunt fertile dar toți masculii sunt sterili.

Generația F2 – au in general un temperament mult mai apropiat de al pisicilor domestic e si sunt mai mici de talie decât F1. Sunt obținute din încrucișarea dintre femela F1 si motan domestic sau din nou pisica leopard asiatica. Masculii obținuți in urma încrucisării sunt si ei sterili.

Generația F3 – sunt si mai apropiate de pisici deși mențin si o parte din caracterele animalului sălbatic. Masculii obținuți sunt sterili.  F3 reprezintă ultima generație timpurie.

Nici o pisica din primele generații (F1-F3) nu participa la expoziții  fiind strict pentru reproducție; masculii pot fi castrați si păstrați ca animale de companie deși sunt dificil de gestionat.

Ceea ce numim o pisica Bengal/Bengaleza  începe cu a 4 a generație cu hibridarea cu ALC. In aceasta generație masculii devin fertili.

Acestea  sunt considerate SBT ( stud book traditional – carte de origine tradiționala) si pot participa la expoziții.


   
Quote
(@decalitru)
New Member
Joined: 8 ani ago
Posts: 1
 

In concluzie daca astazi doresc sa cumpar o pisica bengaleza voi gasi o generatie >= F4 gen Fxx

Este important sa fie o generatie mai apropiata de F4 sau nu are relevanta ?


   
ReplyQuote
(@cipriana)
Active Member Admin
Joined: 8 ani ago
Posts: 13
Topic starter  

Daca selectia facuta de crescator este buna, atunci nu are nicio relevanta apropierea de F-uri.

F-urile nu sunt intotdeauna usor de tinut deoarece comportamentul lor este imprevizibil. Ele au importanta in programele de selectie a rasei bengaleze pentru obtinerea unor exemplerare cat mai apropiate de standard. Indiferent de cat de departe sunt genitorii de F-uri daca ei sunt de calitate atunci se pot obtine pui care sa arate ca si F1, F2 dar care sa aiba un comportament si un temperament echilibrat.


   
ReplyQuote
Share: