Forum

Notifications
Clear all

Standard rasa pisica Bengaleza

6 Posts
4 Users
0 Likes
4,990 Views
(@cipriana)
Active Member Admin
Joined: 8 ani ago
Posts: 13
Topic starter  

Standard rasa
Nume                                Bengaleza / Bengal
Tara de origine                Statele Unite ale Americii
Greutate                           + 7 kg
Blana                                 Scurta si deasa
Culoare si desen              Leopard
Speranța de viața            12 -16 ani

 

Pisica Bengaleza, un hibrid intre pisica domestica si pisica leopard asiatica, este o felina activa, jucăușa si extrem de sociabila. Este ideala pentru orice familie activa, iubitoare de animale.

Origine si istoric
Rasa de pisici Bengaleza este o rasa noua si controversata, care însa este din ce in ce mai populara in rândul iubitorilor de feline. Rasa de pisici Bengaleza a început ca o rasa hibrid, creata prin încrucișarea pisicii leopard asiatice cu pisica domestica.
Prima ''pisica leopard'' a apărut in California - Statele Unite ale Americii in anul 1963 când Jean Sugden Mill, crescătoare de pisici își împerechează masculul sau cu o femela de Felis Bengalensis,  cumpărata întâmplător dintr-o piața de animale din Arizona. Primele exemplare cu caracteristici uniforme sunt prezentate la TICA in anul 1983 si acceptate inițial in secțiunea “Noi rase si culori”. In anul 1985, primele exemplare apar intr-o expoziție si rasa Bengaleza este recunoscuta oficial in anul 1991. TICA o recunoaște abia in anul 1998. Astăzi ea este recunoscuta de principalele asociații catofile din lume
In prezent este una dintre cele mai populare rase de pisici din lume fiind inclusa in topul primelor 5 pisici mai scumpe din lume. Pisica Bengaleza ocupa poziția 3 după Ashera Cat si Savannah Cat.

Descriere fizica
Cu aspectul sau de pisica sălbatica, Bengaleza este foarte asemănătoare cu un leopard mai mic. Are corpul suplu si musculos, capul are forma triunghiulara, nasul este de lungime medie, iar bărbia puternica. Urechile sunt de dimensiuni medii, rotunjite la vârf si destul de depărtate. Nasul este lat si scurt cu partea dorsala proeminenta si cu o ușoara curbura care se întinde de la stop pana la vârful nasului. Ochii sunt mari, ușor oblici de culoarea ambrei, a alunei, verzi sau albaștri la varietatea “snow leopard”.  Corpul este acoperit cu o blana foarte scurta si moale cu modele asemănătoare leopardului, de diferite culori, de la maro pana la ciocolatiu, negru si argintiu. Coada este neagra la vârf.  Pisica Bengaleza la maturitate atinge greutatea de 7 kilograme si chiar mai mult.

Comportament si personalitate
Pisica din rasa Bengaleza este extrem de activa si inteligenta. Este o pisica cu care nu te plictisești niciodată, însa acest lucru poate fi adesea si o provocare. Pisica Bengaleza este încrezătoare, comunicativa, prietenoasa si mereu alerta.
Nimic nu ii scapă din vedere si ii place foarte mult sa se joace diverse jocuri si învață rapid trucuri noi. Foarte inteligenta, aceasta pisica va învață imediat sa deschidă uși, sertare si chiar geamuri. Foarte buna înotătoare, nu se ferește sa se joace chiar sub jetul apei de la dus, atunci când are ocazia. Iubește apa si nu are rețineri când trebuie sa vâneze pești sau alte animale acvatice. Curioasa din fire, bengaleza considera ca orice sertar, ușa sau cutie deschisa reprezintă un spațiu care trebuie explorat. Jucăușa si plina de energie, comunica cu stăpânul ei, adora sa se joace cu acesta, pitindu-se sau aducând obiecte pe care acesta i le arunca.

Este inteligenta, curioasa, foarte afectuoasa, însa, in comparație cu pisicile din alte rase, prefera sa se joace sau sa fie răsfățată in loc sa fie ținuta in brațe. Pisica bengaleza, are nevoie de câteva accesorii si jucării, astfel încât sa nu se plictisească. Soluția cea mai buna ar fi ca bengaleza sa mai aibă alături o pisica, care in lipsa stăpânului, sa-i devina prieten de joaca.

Îngrijire si hrana
Blana scurta si deasa a pisicii din rasa Bengaleza nu necesita o grija speciala, însa este bine sa fie periata cel puțin odată pe săptămâna. De asemenea, cel puțin o data pe luna este bine sa fie spălata si pe dinți si curățată in urechi.
Pisica din rasa Bengaleza este bine sa fie hrănita cu mâncare de calitate, care sa ii ofere nutrienții de care are nevoie. Este o pisica foarte alerta si musculoasa, astfel ca in foarte puține cazuri poate deveni obeza.

Condiții de viața
Pisica Bengaleza activa si sociabila este alegerea perfecta pentru familiile cu copii. Aceste pisici se acomodează rapid si in familiile care mai au si alte animale de companie, pisici sau câini.


   
Quote
(@brand-pitt)
New Member
Joined: 8 ani ago
Posts: 1
 

Sunt mai multe varietati de pisica bengaleza?

Aveti si pe roz 🙂


   
ReplyQuote
(@cipriana)
Active Member Admin
Joined: 8 ani ago
Posts: 13
Topic starter  

Da exista mai multe varietati de culoare la pisica bengaleza :  argintii (silver tabby), maro cu pete (brown tabby), negrii (black bengal sau seal mink) si seal lynx point; in ciuda ironiei exista pisici bengaleze argintii care au si zone cu tenta rozalie pe bot sau pe cap cel mai frecvent deoarece argintii obtinuti dintr-un parinte silver si unul brown manifesta ambele culori in grade diferite; cei cu astefel de zone se numesc tarnish - daca dilutia culorii brown este mai mare din amestecul brown si alb culoarea poate fi rozalie; iti doresc succes in selectia unei pisici bengaleze pe roz! este posibil 🙂

 

    
ReplyQuote
(@andreea)
New Member
Joined: 8 ani ago
Posts: 4
 

Buna Cipriana, multumim pentru informatii, sunt foarte folositoare!

As dori sa stiu la ce te referi cand spui "mâncare de calitate, care sa ii ofere nutrienții de care are nevoie "? 

Putem sa ii dam hrana uscata pentru pisici? Ce ne recomanzi? Are nevoie de un regim alimentar special?

Multumesc


   
ReplyQuote
(@cipriana)
Active Member Admin
Joined: 8 ani ago
Posts: 13
Topic starter  

Buna Andreea,

hrana uscata este facuta in laboratoare, dozajul este precis continand proteine, grasimi, glucide, vitamine, amino-acizi, calciu, oligoelemente calculate pe grupe de varsta, stare fiziologica, etc. Exista insa, calitati diferite ale granulelor datorate tehnologiei si materiei prime utilizate. Recomand Royal Canin dintre firmele cunoscute la noi. Alimentatia unilaterala strict cu granule, nu este cea mai sanatoasa varianta deoarece, hrana uscata - alimentatia strict bazata pe hrana uscata in timp poate produce tulburari digestive, unele majore cum ar fi cancerul de colon. De aceea, ideal este o alimentatie alternanta, granule, carne cruda de pasare, vita, iepure in cazul bengalului/bengalezului, vegetale cum ar fi iarba pisicii sau salata verde. Bengalul/Bengaleza este si un mare iubitor de insecte pe care le vaneaza si le si consuma. 


   
ReplyQuote
(@andreea)
New Member
Joined: 8 ani ago
Posts: 4
 

Multumesc pentru raspuns, ulterior am vazut articolul pe tema hranei. 


   
ReplyQuote
Share: