Puii Felisbengal sunt obtinuti in urma unei selectii riguroase din parinti pisica bengaleza de calitate deosebita, din linii de renume international.
In acest post incercam sa facem o analiza pertinenta despre puii de pisica bengaleza
Am cautat sa pastram in cat mai mare masura trasaturile externe si unele comportamentale ale pisicii leopard asiatice (ALC). Mai explicit: conformatia, constitutia, lungimea si calitatea blanii inclusiv petele/desenul sunt aproape identice cu ale ALC-ului. In acelasi timp, am incercat sa corectam deficientele comportamentale provenite de la acesta cum ar fi timiditatea extrema si uneori agresivitatea. Procesul selectiei este extrem de dificil la rasele recent obtinute deoarece caracterele nu sunt bine fixate. La baza rasei Bengal/Bengaleza se afla un numar mare de pisici leopard asiatice (ALC) care sunt diferite intre ele, in functie de zona din care au fost capturate. In zilele noastre se lucreaza doar cu ALC obtinuti in captivitate, dar si acestia difera intre ei atat ca si colorit cat si ca talie – motiv pentru care polivalenta genetica este foarte mare si ingreuneaza procesul de selectie, puii nefiind identici. Pisicile care au concurat la aparitia rasei Bengal/bengaleze au fost initial American Shorthair, Egyptian Mau dar ulterior s-a lucrat cu femele de Bengal/bengaleza si ALC, ceea ce a dus la cresterea procentuala a sangelui de ALC la puii obtinuti tocmai pentru a mai uniformiza descendenta. In acest moment, exista o varietate mare a calitatii blanii, multe pierzand in urma unei selectii defectuoase calitatea unica a blanii ALC-ului, adica parul foarte scurt si matasos, cat si a petelor care pot fi: spotted, arrowhead, rozete de marimi diferite pana la pete foarte mari care incep sa se uneasca, marble cu aspectul marmorat al petelor, etc. Totusi, Asian Leopard Cats (ALC) sunt doar spotted, arrowhead sau mici rozete. Cu cat petele sunt mai mari, cu atat distanta fata de original este mai mare.
Pui bengal Black silver spotted tabby
In general, puii de pisica Bengal/Bengaleza sunt impartiti in 3 mari categorii valorice, in functie de cat de conformi standardului.
Categorii pui:
1. Categoria Pet (companie) – sunt pisici Bengal/Bengaleze frumoase dar care se abat prin unele elemente de la cerintele standardului. Din acest motiv nu este incurajata reproducerea lor, primind pedigree fara drept de reproductie si care nu au sanse la participarea in expozitii feline, incadrandu-se la cele mai mici preturi la vanzare
2. Categoria Breeding – sunt pisici Bengal/Bengaleze cu usoare abateri de la standard, ceea ce le permite sa se reproduca dar, ale caror sanse la rezultate optime expozitionale, sunt mici. Ele sunt mai scumpe decat cele din categoria pet (companie).
3. Categoria Breeding-Show – sunt puii Bengal/Bengalezi cei mai reusiti si mai conform standardului care au sanse sa acceda la rezultate foarte bune sau chiar titluri in expozitiile feline. Pisicile din aceasta categorie sunt considerate a fi elita rasei, fiind si cele mai scumpe.
Pui pisica bengaleza for breeding & show
Crescatoria Felisbengal utilizeaza la reproductie doar pisici de calitate din categoria breeding-show , multe dintre ele obtinute in felisa noastra, cu foi de arbitraj impecabile in cadrul expozitiilor internationale. Calitatea puilor din Felisbengal este de top, juniorii obtinuti in propria felisa sunt campioni la randul lor.
Se obisnuieste ca proprietarii de felise sa isi stabileasca anumite obiective de selectie dar, din nefericire, multi dintre ei isi stabilesc obiective ce nu respecta standardul rasei, cum ar fi: aspect de Ocelot sau Clouded Leopard. Altii, si-au adus contributia la ameliorarea rasei cum ar fi Marc King a carui obiectiv de selectie a fost obtinerea pisicilor Bengal/Bengaleze cu pieptul alb (ca si ALC –ul).
Felisbengal are stabilit ca obiectiv obtinerea de pisici Bengal/Bengaleze conform standardului rasei si cat mai apropiate de aspectul pisicilor leopard asiatice.